Benvinguts al blog, amics!

Ens trobem en una setmana de caràcter molt important per a la salut de les dones: ahir va ser el dia internacional de la menopausa, avui el del càncer de mama i demà és el dia mundial de l’osteoporosi. És per aquest motiu que vull parlar-vos sobre un tema molt rellevant per a totes les dones i que, segons el meu punt de vista, hauríem de conèixer millor per prevenir possibles complicacions: l’exploració mamària.

L’exploració que podem realitzar les dones sobre nosaltres mateixes té un caràcter optatiu tot i que important, ja que una detecció a temps és un dels punts més importants per preveure un diagnòstic de la patologia precoç del càncer de mama, sobretot si ho combinem amb mamografies i exploracions regulars.

S’ha de tenir el costum de realitzar-nos palpacions i conèixer les nostres mames perquè la glàndula mamària té una consistència nodular i, si no estem acostumats a aquest tacte, ens pot semblar que hi ha petits embalums.

Com realitzar l’exploració mamaria

  1. El primer pas és posar-nos davant del mirall. Amb els braços relaxats, hem de girar lentament el tronc i anar observant si veiem alguna alteració tant a la pell com als mugrons. És important saber que si observem també la nostra pell semblant a la textura de la pell d’una taronja, caldrà consultar al nostre metge.
  2. Aixeca els braços i observa si veus la mateixa forma que en el pas descrit anteriorment.
  3. Davant del mirall, observa si surt líquid de qualsevol mugró: transparent, groguenc o sang.
  4. L’últim pas que has de seguir és estirar-te i amb la mà dreta palpar el pit esquerre i a la inversa.

Si et familiaritzes en realitzar-te les exploracions una vegada al mes, procura fer-la els dies després de la menstruació: així, les mames es trobaran menys inflamades i et facilitarà el procés. Si no tens la menstruació, és recomanable realitzar l’exploració el mateix dia tots els mesos: a principis de mes o a finals et serà més fàcil recordar-ho. La majoria de dones prefereixen realitzar-se l’exploració a la dutxa, ja que el procés es torna bastant més fàcil quan la pell es troba mullada i per tant, rellisca.

No oblidis que davant alteració a les mames el més recomanable és que visitis al teu ginecòleg i li expliquis tot allò que trobes de nou. És una situació difícil i, de vegades, incòmode, però pensa que tot és per la teva salut. Una prevenció a temps és decisiva!

Aprofito aquest article per enviar molts ànims a totes les dones que han patit o estan patint càncer de mama, així com als seus familiars i persones més properes. Ànims!