Comencem el dilluns celebrant el Dia Europeu per a l’ús prudent dels antibiòtics? Els antimicrobians es consideren un dels avanços més importants aportats per la recerca farmacèutica per a millorar la salut de la població. L’ús inapropiat d’aquests, comporta importants conseqüències contribuint a la selecció de resistència bacteriana, mals resultats terapèutics, efectes adversos innecessaris i un impacte econòmic negatiu ☹ Des de la nostra farmàcia, volem desmentir falses creences sobre els antibiòtics??

❌El millor remei per a la febre: els antibiòtics no són útils per al tractament de qualsevol infecció. Molts dels petits trastorns que es pateixen, sobretot en els nens, estan causats per virus que són resistents a l’efecte d’aquests medicaments. Per exemple: és un error prendre’ls d’entrada davant un refredat o un mal de coll.
❌Els antibiòtics produeixen cansament i pèrdua d’apetit: és una creença molt popular, però no és certa. És veritat que quan es prenen antibiòtics es perd una mica l’apetit i s’està cansat, però la culpa no la tenen els medicaments, sinó els gèrmens que causen la infecció.
✅Els antibiòtics perden eficàcia amb l’ús continuat: això provoca una selecció natural de gèrmens que de manera progressiva es fan més resistents.
✅Les persones que prenen antibiòtics amb freqüència necessiten cada vegada més fàrmacs de major potència per a combatre les infeccions. El problema és que no afecta només al subjecte en particular, sinó a tota la població, ja que aquests ceps que es fan resistents són els que acaben per predominant. En cas que es necessiti tractament antibiòtic amb freqüència, és convenient no utilitzar sempre el mateix i canviar de tant en tant. Sempre sota control facultatiu.

❌Els antibiòtics injectats són més eficaços: aquest és un tòpic clàssic les conseqüències del qual han sofert moltes persones durant la seva infància. Encara hi ha persones que creuen que si l’antibiòtic s’administra en forma d’injectable, l’efecte és major i més ràpid.
✅Durant el tractament amb antibiòtics, és bo prendre iogurts: els antibiòtics ataquen als bacteris però, sovint, no saben distingir entre els bons i els dolents. En el cos humà hi ha una sèrie de microorganismes que estan implicats en moltes funcions: en el tub digestiu, vagina…
Esperem que us sigui de gran utilitat conèixer aquestes falses creences i que a partir d’ara, tots, prenem una consciència major! ?

Fins a la propera ?