Moltes vegades escoltem a la televisió o en el nostre dia que els probiòtics ajuden als nostres intestins a realizar la seva funció correctament. Però… saps què són exactament els probiòtics i els seus beneficis?

Els probiòtics formen part de la nostra microbiota intestinal 

El nostre sistema digestiu està colonitzat per tota una sèrie de bacteris que formen un grup complex anomenat microbiota intestinal. Aquests bacteris viuen en simbiosis amb el nostre intestí en un delicat equilibri, que pot veure’s afectat per l’alimentació, l’estrès, les malalties, o alguns medicaments com per exemple els antibiòtics.

Els probiòtics són microorganismes vius que contribueixen a l’estat de salut de les persones. Es tracta de bacteris i llevats que de manera natural viuen a l’interior de l’organisme humà i ajuden en alguns processos propis d’aquest. Estan destinats a millorar la població de bacteris beneficiosos intestinals que es troben a l’intestí, ja que promouen el seu desenvolupament. En créixer en l’intestí i adherir-se a la mucosa intestinal, eviten que altres bacteris nocius s’implantin i exerceixin les seves funcions negatives, actuant com una barrera que evita la colonització de l’intestí per gèrmens patògens.

 Beneficis dels probiòtics

Respecte als seus beneficis sobre la resposta immune, trobem que els probiòtics afavoreixen l’activitat dels mecanismes immunitaris de la mucosa intestinal, a més de no permetre que els microorganismes potencialment patògens creixin i es desenvolupin.

S’ha observat, a més, que consumir probiòtics com les llets fermentades millora la intolerància a la lactosa en els afectats per aquest trastorn. Entre les seves possibilitats terapèutiques, podria estar fins i tot la prevenció del càncer de còlon, ja que la flora intestinal intervé en aquesta patologia i existeix una estreta relació entre el tipus de dieta i aquesta neoplàsia maligna.

En qualsevol cas aquests aliments ajuden a regenerar la flora intestinal i a millorar l’estat de salut de qui els consumeix. Entre els seus principals beneficis, trobem que:

  • Ajuden l’adequat equilibri de la flora intestinal.
  • Contribueixen a reforçar i augmentar les defenses millorant el sistema immunitari.
  • Actuen millorant problemàtiques específiques de l’aparell digestiu com a gasos, digestions pesades, restrenyiment o halitosis, entre altres.
  • Produeixen vitamines beneficioses per a l’organisme com la vitamina K i algunes vitamines del grup B.
  • Ajuden la prevenció d’algunes al·lèrgies alimentàries.
  • Afavoreixen l’absorció dels nutrients.